9 Aralık 2013 Pazartesi

It's Baking Time



Kim istemez ki  güzel bir güne başlarken bu pofuduk poğaçalardan yemeyi? Bizim evde isteyen birileri olduğu kesin. İçinde iştah açıcı böreklerin, hayır kelimesinin söz konusu olamayacağı  poğaçaların olduğu bir tarif kitabıyla gelen sevgiliden daha teşvik edici  ne olabilir ? Kolları sıvayıp hamur yoğurmak, etrafı una bulamak, mayalanmış hamur kokusunu içine çekerek sıcak bir yuvada olduğunu hissetmek... 

Hafta işte sonu benim için böyle geçti. Sevgiyle yoğurulmuş hamur işleri yaparak :)

Kitapta ''Bayatlamayan Poğaça'' olarak geçen tarifin tarafımdan ufak değişikliklere uğramış hali ise şöyledir.

MALZEMELER

  • 1,5 paket instant maya = 40 gr yaş maya 
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şişe soda
  • 6-7 su bardağı tam buğday unu

İÇ HARCI İÇİN

  • Maydanoz, dereotu ve yaklaşık 250 gr beyaz peynir.

Ben iç harcı için başarısız yoğurt mayalama deneyimimden elde ettiğim lor peyniri kullandım. Mayalama için 5 saat bekledikten sonra sütte herhangi bir katılaşma olmaması çok üzücüydü. Ardından bu karışımı yarım limon suyuyla kaynatıp, pıhtılaşan peyniri tülbent bezle süzdüm ve ev yapımı lor peynir üretmiş oldum. Annelerimiz sağolsunlar, bu yöntem çocukluğumda daima kullanılırdı. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi kimi zaman  yumurtalı kimi zamansa biberli  lor peyniri olurdu. Benimkinin de  lezzeti  fena olmayınca  mutsuzluğum yerini sevince bıraktı.

ÜZERİ İÇİN

  • 1 yumurta sarısı (Beyazını ziyan etmiyor ve hamura katıyoruz)
  • susam, haşhaş tohumu veya çörek otu.


YAPILIŞI

İlk olarak tüm  kuru hamur malzemeleri ve un miktarının yarısını yoğurma kabına alın ve karıştırın.

Ortasına bir havuz oluşturduğunuz karışıma diğer malzemeleri ve kalan unu ekleyerek yoğurmaya devam edin.

Elinize hafifçe yapışacak bir kıvam elde ettikten sonra hamurunuzun üzerini tülbent bir bezle örterek yaklaşık 1 saat mayalandırın. Mayalanma süresi sıcaklıkla doğrudan ilişkilidir. Kışın hamur daha geç mayalanır.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle açın. İç harcını ekledikten sonra hamuru kenarlardan birleştirin ve  sonrasında  yuvarlayarak şekil verin. 

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdiğiniz poğaçaları 15 dakika da tepsi de mayalandırdıktan sonra üzerine yumurta sarısını sürüp, susam, haşhaş tohumu veya çörekotu serpin  ve ardından 180 derece fırında 25-30 dakika  pişirin. 

NOT: Pişme süresi fırınınızın performansına göre değişecektir. Statik fırında poğaçalarım yaklaşık 30 dakikada pişti.

Eğer sizin de aileniz bizim gibi 2 kişiden oluşuyorsa yiyeceğiniz kadarını ayırıp fazlasını buzluğa atınız. Kahvaltıda pağaçarınızı tavada ısıtarak işe gitmeden pratik bir kahvaltı yapabilirsiniz. Tazeliğini kaybetmeyecek ve afiyetle mideye inecekler :)

Mis kokuların eksik olmadığı bir hafta olsun :)

Sevgiler.



5 yorum:

  1. Çok güzel görünüyorlar kuzum en yakın zamanda deniycem ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım lezzetli sonuçlar veren bir tarif oldu, eminim sen daha güzellerini yaparsın, mis gibi :)

      Sil
  2. kokusu ta buralara kadar geldi bu nefis poğaçaların sevgili Günnur...
    yutkunmama engel olamıyorum... :(
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler Azra, poğaçalara eşdeğer mi bilmem ama sevgilerimi yolluyorum :)

    YanıtlaSil