20 Eylül 2013 Cuma

Pariste Gece Yarısı / Midnight in Paris




Pariste Gece Yarısı film afişi
Midnight in Paris

Bir Woody Ellen filmi olan Midnight in Paris oyuncularıyla mekanlarıyla ve müzikleriyle aklınızın köşesinde yer edecek ve izlemeniz gereken filmler arasında olmayı haketmiş bir başyapıt. İzlerken zamanda yolculuk edeceğiniz, kendinizi sanatla edebiyatla dans ederken bulacağınız bir film. Başrolleri Owen Wilsonla iki muhteşem kadın, iki muhteşem oyuncu Rachel McAdam ve Marion Cotilllard paylaşıyor. Filmin imdb notu ise 7,7.


Pariste Gece Yarısı filmi, Gil, Inez, Owen Wilson, Rachel McAdams

Nişanlı çiftimiz Gil (Owen Wilson)  ve Inez (Rachel McAdams) Amerika'dan  Paris' e Inez'in babasının işi için gelmiştir. Gil, Paris'in 1920 li yıllarına aşık,  roman yazma  hayali taşıyan,  Amerikalı bir  Hollywood kalemidir kendi tabiriyle. Paris'e hayran olmuş ve evlendikten sonra burada bir çatı katında kalma hayalleri kurmaktadır. Onun için Paris sokaklarında yağmur altında yürümekten daha güzel ne olabilir ki! Amerikadaki tüm hayatını bir kenara atmaya hazırdır. Inez ise tam aksine nişanlısının romantik hayaler peşinden koşan bir macerapest olduğunu düşünmektedir.

Pariste Gece Yarısı filmi, Gil, Inez, Owen Wilson, Rachel McAdams



Pariste bir akşam yemeğinde Inez  arkadaşı Paul ve Carol'a rastlar. Paul ukala, yüzeysel bir entellektüeldir.  Birlikte Rodin Müzesinde gezdikleri sırada Inez Gil'in kitabındaki karakterlerden bahsetmek ister. Hikaye nostalji dükkanında geçmektedir, Gil geçmişe olan tutkusunu romanında da yaşatmıştır.

Pariste Gece Yarısı filmi Versailles sahnesi, Gil, Inez, Paul, Carol, Owen Wilson, Rachel McAdams
Pariste Versaiiles gezisi sahnesi

-Mesele şu ki nostalji inkar demektir.Şimdiki acı veren zamanın inkarı. Paul Gil'in altınçağ safsatasına inandığını düşünmektedir.

Pariste Gece Yarısı filmi , Gil, Inez, Paul, Carol, Rachel McAdams, Owen Wilson
Gil&Inez ve Paul& Carol

Beraber şarap tadımı sonrasında arkadaşları tarafından dansa  davet edilen Inez nişanlısı gelmese de eğlenceye yalnız gitmeyi tercih eder. Tam da bu sırada Carol o çok sevdiği Paris sokaklarında  yalnız yürümektedir ve çanlar gece yarısını çalmaktadır. Eski model bir araba durmuş ve kilisenin önünde oturan Gil'i çağırmaktadır. Şaraptan oldukça sarhoş olan Gil kendini altın çağ olarak gördüğü 1920 lerde Hemingway'le sohbet ederken bulur. Gerçekle rüya ayrımına varamaz ve  bundan sonra kendini aynı yerde her gece geçmişe yolculuk ederken bulur.


Pariste gece Yarısı filmi, Zamanda Yolculuk, Nostaljik araba, Zelda Fitzgerald, Scott Fitzgerald, Gil, Owen Wilson, Woody Ellen

Macera ise burada başlar. Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Scot Fitzgerald, Salvador Dali bu rüya yolculukta eşlik ederler kahramanımıza. Altın Çağını yaşamaktadır Gil. Bu sırada başka bir zamandan bir kadına, Picasso'nun sevgilisi Adriana'nın büyüsüne kapılmaktadır. Adriana da tıpkı Gil gibi nostalji hayranı, Belle Epoque döneminde yaşamak isteyen bir romantiktir. Gil anlamıştır artık herkesin altın çağı farklıdır.  Devamında süre gelen olaylar, Paris'in hayranlık uyandıran  sokakları sizi adeta alır götürür oturduğunuz yerden.


Pariste Gece Yarısı filmi, Zamanda yolculuk sahnesi, Nostaljik araba sahnesi, Scott Fitzgerald, Zelda Fitzgerald, Gil, Owen Wilson
 Scott Fitzgerald, Gil ve Zelda Fitzgerald



Pariste Gece Yarısı filmi, Ernest Hemingway sahnesi
Ernest Hemingway


Hemingway derki ' Bence gerçek aşk ölümle bir ateşkes yaratır. Tüm korkaklık sevgisizlikten, sevgisizlikte ondan. Peki Gil nişanlısına gerçekten aşık mıydı? sorusuna cevap arar.' Gil her gece yürüyüşe çıktıkça daha da uzaklaşır Inezden.

Pariste Gece Yarısı filmi, Zelda Fitzgerald ve Scott Fitzgerald çifti
Zelda ve Scott Fitzgerald

Kostümleriyle,  aksesuarlarıyla  buram buram nostalji yaşarken  tarihsel komik göndermelerle harmanlanmış mizah anlayışına  gülümsemekten kendinizi alıkoyamayacaksınız.

Pariste Gece Yarısı filmi, Adriana ve Gil'in sahnesi, Marion Cotillard, Owen Wilson
Adriana ve Gil



Pariste Gece Yarısı filmi, Adriana ve Gil'in sahnesi, Marion Cotillard, Owen Wilson



-Bazen düşünüyorum da iyi bir kitap, bir resim, bir heykel, bir senfoni yaratan bir sanatçı nasıl olurda harika bir şehirle rekabet edebilir? Edemez. Etrafına bir bak! Her sokak her cadde hepsinin özel bir sanatsal biçimi var. Ve bilirsin ki bu soğuk bu vahşi ve anlamsız evrende Paris diye bir yer var.Şu ışıklara bak Jüpiter veya Neptünde bir halt olduğu yok. Ama uzaydan bile buradaki ışıkları, kafeleri, insanların içki içip şarkı söylediklerini görebilirsin.

Pariste Gece Yarısı filmi, Marion Cotillard, Owen Wilson, Ernest Hemingway



İşte filmde Paris' e gidiyor, eşsiz sokaklarına,  büyüleyici atmosferine aşık oluyorsunuz. Üstüne bir de mükemmel oyunculuklar, dönem sanatçıları, edebiyat ve  romantizm.



Pariste Gece Yarısı, Woody Ellen filmi, Owen Wilson, Marion Cotillard, Adriana ve Gil'in dans sahnesi
Gil ve Adriana

Marion Cotillard' a (Adriana) oynadığığı her sahnede hayran olmamak mümkün değil.

Pariste Gece Yarısı filmi , Salvador Dali, Adrien Brondy, Sürrealist, 1920
Salvador Dali

Salvador Dali (Adrien Brondy) filmde süpriz bir şekilde karşısınıza çıkacak ve sizi güldürecek. Sürrealist arkadaşlarıyla Gil'in  2000li yıllardan geldiğini itiraf etmesi ve onların bunu tamamen normal karşılaması en komik sahnelerden biri.

Pariste Gece Yarısı filmi , Woody Ellen filmi, Owen Wilson ve Carla Biruni sahnesi, Gil ve rehber Carla Biruni sahnesi
Arkadaki Notre Dam Katedrali

Carla Biruni de filmde rehber olarak karşımıza çıkıyor.



Pariste Gece Yarısı filmi, Owen Wilson,  Woody Ellen, Film

Pariste Gece Yarısı, Owen Wilson, Film, Woody Ellen, Pariste Gece Yarısı filmi son sahnesi, Pariste Gece Yarısı yağmur sahnesi




                                                 Midnight in Paris - Pariste Gece Yarısı  Fragman                  
                     


Cole Porter Let's Do it

   


Keyifli seyirler. 
Not: Yağmurlu bir sonbahar akşamı izlenmesi tavsiye olunur :)

8 yorum:

  1. Evlendikten sonra evimizde izlediğimiz ilk film bu... Film çok güzel ama bizde de yeri çok başka :)

    YanıtlaSil
  2. Çok romantik izledikten sonra bir süre kendimi Pariste o güzel ışıkların altında yürüyor sandım :) Evinizde izlediğiniz ilk film olması çok romantik :)

    YanıtlaSil
  3. Kendi kendime bir gün dedim ki yahu bu sevgilinden neden süprizleri hep sen bekliyorsun bir kerede sen süpriz yap sevinsin çocuk:) (şimdilerde nişanlım olur) Fransız temalı bir süpriz planladım ve Fransız sokağında bir resterontta iki kişilik akşam yemeği ayarladım, yemekten sonrada bu filme bilet almıştım taksimdeki yeşil çam sinemasında sandalyelere oturup eski zamanlardaki gibi bu filmi izlemiştik. Şimdi bu postunu görünce aklıma o günüm geldi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romantik, güzel bir gün geçirmişsiniz nişanlınızla biz evde koltuklarımızda bile farklı bir atmosfere girdik :)

      Sil
  4. Ah Paris!Ve de nostalji:)) bu film tam benlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tam size göre o zaman keyifli seyirler dilerim :)

      Sil
  5. güzel bir anlatım olmuş, hemen izlenecekler listeme aldım günnurcum :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim canım, pişman olmayacaksın bence :)

    YanıtlaSil