18 Eylül 2013 Çarşamba

Nefis Balkabağı Pastası / Delicious Pumpkin Cake

Balkabağı Pastası, Balkabağı, Balkabaklı Yaşpasta, Balkabaklı Bisküvili Pasta




Mucizevi balkabağı  turuncu rengini aldığı beta-karoten pigmenti marifetiyle güçlü antioksidan özelliği  olup,  vücudumuzda tümör, kanser  oluşumunu destekleyen serbest radikallerin avcısıdır. İçerdiği nice  lifler sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, sindirimin sistemini tekrar kurar adeta :)  Bu kadar faydalı bir besin olan balkabağının mutfaklarda kullanımını arttırmak için farklı tarifler denemekte yarar var. Yaygın olarak tatlısını yesek de , keki, pastası, marmelatı yapılarak  farklı lezzetler ve sunumlar elde etmek mümkün. Şimdilerde pazar tezgahlarında  görmeye başladık kendilerini ama kışın çok daha bol bulunuyor. 

Hem göze hem de mideye hitap eden tarifimize ilk önce klasik kabak tatlısıyla başlayalım :)

BALKABAĞI TATLISI
  • 1 kg temizlenmiş, soyulmuş ve doğranmış balkabağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker (miktar tatlılık tercihinize göre değiştirilebilir)


YAPILIŞI

Kabaklar birkaç saat veya 1 gece evvel kıtır kıtır dilimlenir, yayvan bir tencereye tüm zemini kaplayacak şekilde dizildikten sonra şeker kabakların üzerine eklenir.Şekerin tencere dibine gelmemesine dikkat ediyoruz, aksi takdirde karamelizasyon olabilir.


Bekleyen kabaklar şekerden dolayı suyunu saldıktan sonra ek su ilave etmeden tenceremizi ocağa alıp kısık ateşte pişiriyoruz. İyice yumuşadıktan sonra da ister dayanamayıp yiyor :)  istersek de tarifimizin devamını uygulamaya koyuluyoruz ♥

BALKABAĞI PASTASI
  • Balkabağı  tatlısı
  • 2 paket bisküvi : Ben Eti Burçak kullandım başka bisküviler de olabilir.
  • 1- 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağ
  • Ceviz


DOLGU KREMASI İÇİN
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ


YAPILIŞI

Kabak tatlısını ezerek püre haline getiriyoruz. Ardından bisküvileri de oda sıcaklığındaki tereyağla birlikte rondodan geçiriyoruz.

Krema için un, toz şekeri ve sütü orta ateşte karıştırarak pişiriyoruz.  Koyulaşmaya başlayıp ardından kaynadığında  son olarak vanilyayı ilave ediyor ve kremamızı (klasik muhallebi) hazırlamış oluyoruz. 

Son olarak kalıbınıza göre tercih sırasında göre bu malzemeleri diziyoruz, pastamızı dolaba kaldırıyor ve kalıpta şeklini alacak şekilde dinlendiriyoruz.

 Ben malzemelerimi silikon kalıba yerleştirirken en alta bisküviyi koydum fakat aslında kalıbımı ters çevirdiğimde en üst bölgede ceviz, sonra kabak, ortada muhallebi onun altında ise bisküvi olması gerekiyordu :) En üstte bisküvi olunca oluşan şekil güzel olsa da dilimleme esnasında pastada çatlak oluşabliyor. Kolaylık olması açısından şekil vermek için olarak pasta çemberi veya kelepçeli kalıp kullanmanız tavsiye olunur.

Afiyet olsun :)

Charlie Brown, it's the great pumpkin, balkabağı, snoopy

Biraz da çocukluğumuzdan  nostalji  :) Charlie Brown   it's The Great Pumpkin  tam bölümü izlemek izlemek için buraya .

Hoşçakalın :)

4 yorum:

  1. Ne kabak yedim ne de tatlısını ama bunu merak ettim . Çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  2. Tadı çok güzel ve hafif gerçekten. Şimdiye kadar hiç yememene çok şaşırdım.O zaman denemeni tavsiye ederim enfes bir tatlı :) Ben gün içerisinde abartıp 4-5 porsiyon yiyorum yapınca :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım çok enfes görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil